Culturele commissie Hamsterborg/Piloersemaborg

Abstracte kunst met sfeer en gevoel

In mei tonen de noordelijke kunstenaars Matty de Vries en Tanja van Abbema hun recente werk op de expositiezolder van de Piloersemaborg/Hamsterborg. Schilder, illustrator en schrijver Matty de Vries exposeert een ruime selectie uit haar sfeervolle en mysterieuze schilderijen. Tanja van Abbema toont haar elegante beeldobjecten en wandsculpturen die zijn samengesteld uit gevonden ‘afgedankte’ stukken hout, ijzer of steen. De tentoonstelling is vrij toegankelijk op de zaterdagen en zondagen: 11/12 mei, 18/19/20 mei (Pinksteren) en 25 mei van 13.00-17.00 en op zondag 26 mei van 13.00 tot 16.00 uur.

De expositie van het werk van Matty de Vries (uit Ezinge) en Tanja van Abbema (uit Harlingen)  wordt georganiseerd door de culturele commissie van de ‘Vereniging Vrienden van de Hamsterborg’ in de Piloersemaborg in Den Ham. Tijdens de expositie is er soms ook een optreden van klassiek gitarist Janco de Leeuw.

Matty de Vries: rust en ruimte

Bijna tien jaar woont Matty de Vries in Ezinge en nog iedere dag geniet ze van het licht, de rust en de ruimte van het weidse landschap van Middag-Humsterland. Ze schildert, tekent, schrijft gedichten, maakt kinderboeken en treedt op als muzikant of typetje. Haar schilderijen zijn sfeervol en mysterieus en ontstaan vanuit het licht dat zo kenmerkend is voor de streek waar ze woont. Matty schildert met haar handen, zodat ze direct verbinding voelt met wat ze maakt. Laag over laag op verweerde houten panelen, linnen of doek. Uit de zachte, aardse kleuren doemen eenvoudige basisvormen op: een driehoek, een maan, een dier, rietstengels en vaak een huis – de plek waar je jezelf kunt zijn.

 

Tanja van Abbema: nieuwe verbindingen

Lopend over de dijk of door de straten van Harlingen verzamelt Tanja van Abbema stukken hout, steen of ijzer. Gewoon waar haar oog op valt. Deze gevonden materialen brengt ze samen in haar beeldende objecten en wandsculpturen. Ze gaat daarbij heel intuïtief te werk, zoekend naar nieuwe verbindingen, harmonie, heelheid en schoonheid. Zo krijgen afgedankte materialen die al een heel leven achter de rug hebben een nieuwe betekenis en een elegante vorm. In haar werk Trinity zijn drie krachtige vormen bij elkaar gebracht. Ze zijn opgebouwd uit stukken hout, met een eigen structuur en onmiskenbaar een eigen karakter. In haar object Op Nij is een gekartelde sierlijke vorm van roestig ijzer gemonteerd op een robuuste brok van stenen. ‘Op nieuw’ kregen gevonden materialen zo een nieuw bestaan.


De kunstenaars

Matty de Vries is een artistieke duizendpoot en een kleurrijke persoon. Na haar jeugd in Friesland verhuisde ze naar Groningen en volgde de opleidingen schilderen en illustratieve vormgeving aan Academie Minerva (1986-1991). Ze schreef en ontwierp de afgelopen dertig jaar verschillende kinderboeken en educatieve projecten, gaf workshops en trad op als kleinkunstenaar. In 2021 verscheen haar autobiografische boek Kunst - de brug naar mijn  leven. Matty de Vries exposeerde haar schilderijen en illustraties in tientallen galerieën in binnen- en buitenland, o.a. John Thomas Gallery in Los Angeles, galerie JaJa in Amsterdam en galerie Artemisia in Leeuwarden. www.mattydevries.nl 

 

Vanaf 11 mei exposeert Matty de Vries foto’s van haar schilderwerk en korte gedichten in de
openluchtgalerie Kiek! in haar woonplaats Ezinge. Meer informatie op de website
 www.kiekenmuziek.nl ,waar ook een fietsroute te vinden is.
 

 

Tanja van Abbema is geboren in Friesland en woont en werkt in Harlingen. In 1992 studeerde ze af aan de Kunstacademie in Kampen in de richting illustratieve vormgeving. De laatste jaren ontwikkelde ze zich tot autonoom kunstenaar en dichter. Ze exposeerde haar beeldobjecten, wandsculpturen, schilderijen en installaties in verschillende galerieën en in de openlucht, soms in samenwerking met haar levenspartner Bauke Terpstra. Onder andere tijdens Kunstmoment Diepenheim en in het project Kunst Achter Dijken in het kerkje van Pingjum. www.tanjavanabbema.nl

 

Data en openingstijden

  • za 11 en zo 12 mei: 11.00-17.00 uur
  • za 18, zo 19 en ma 20 mei: 13.00-17.00 uur
  • za 25 mei: 13.00-17.00 uur
  • zo 26 mei: 13.00-16.00 uur

In de Piloersemaborg, Sietse Veldstraweg 25, 9833TA Den Ham

 

De expositiezolder is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en moeilijk toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.