Nieuws/Agenda

 

Eigenzinnige abstracte kunst in de Piloersemaborg

Expositie van Bauke Terpstra, Bianca van Schaik en William Emans

 

In september 2022 exposeren in de Piloersema/Hamsterborg (Den Ham) drie noordelijke kunstenaars met eigenzinnig abstract werk dat bijzondere sferen en gevoelens oproept. Bauke Terpstra en William Emans werken met afgedankte materialen die juist door het dagelijks gebruik een eigen schoonheid kregen. Bianca van Schaik maakt kleine kleurrijke schilderijen waarin het spontane maakproces nog duidelijk te zien is. De tentoonstelling is geopend in de weekenden van 3/4, 10/11 en 17/18 september.

 

De expositie met recent werk van Bauke Terpstra (uit Warfstermolen), Bianca van Schaik (uit Groningen) en William Emans (uit Noordhorn) wordt georganiseerd door de culturele commissie van de ‘Vereniging Vrienden van de Hamsterborg’ in de Piloersema/Hamsterborg in Den Ham.

 Bauke Terpstra: bezielde materialen     Afbeelding invoegen

Bauke Terpstra werkte vanaf zijn vroegste jeugd bij metaalbedrijven en later betonbedrijven. Daar leerde hij technieken die hij nu in zijn kunst toepast. Twaalf jaar geleden gooide hij het roer om en richtte hij zich volledig op het maken van kunst. Terpstra maakt objecten en beelden van afgedankte materialen. Zo gebruikt hij in zijn beeld met de zelf verzonnen titel DA REAYE SKER een stuk van de kiel van een zeilboot, gaas van een zeef, rubber met verfspatten en restjes hardhout. Butsen, deuken of krassen geven deze doorleefde materialen volgens hem een ziel. "Het is juist mooi wanneer er een menselijke toets aan zit.”

Zijn schilderijen maakt hij op kunststof panelen van de bouwmarkt. Vaak bewerkt hij ze met een priem, boor of slijpmachine waardoor ze gaan leven.

 

Bianca van Schaik: kleur en beweging      Afbeelding invoegen

 

Bianca van Schaik studeerde in 1992 af aan Academie Minerva. In die tijd schilderde en tekende ze op grote papieren vellen. Nu maakt ze schilderijtjes van steeds hetzelfde formaat (12 x 18 centimeter) op glad papier dat op een houten paneeltje wordt geplakt. Ze schildert puur vanuit haar gevoel en de stemming van het moment en springt als het ware elke keer in het diepe. Dankzij het gladde papier zijn de penseelstreken met verschillende kwasten en de elkaar overlappende verflagen goed te zien. "Het kleurenpalet, de beweging en de vormen ontstaan al doende. Ik zit dan in een ontdekkingsreis.” Het resultaat zijn kleurrijke abstracte schilderijtjes vol leven en dynamiek.

 

William Emans: verstilde collages      Afbeelding invoegen

 William Emans bleef na zijn studie aan Academie Minerva (1990) actief in de kunstwereld maar maakte nauwelijks nog eigen werk. Hij werkte bij de afdeling kunsteducatie van het Centrum Beeldende Kunst en op scholen. Vijf, zes jaar geleden ging hij zelf weer aan de slag. Hij experimenteerde met kleuren en ruw aangebrachte verflagen, zodat er "een mooie huid” ontstond. Daarna kwamen de collages, waarvoor hij net als Bauke Terpstra allerlei vergankelijke materialen gebruikt: stukjes sierbehang of afgedankte plankjes en deurpaneeltjes Aanvankelijk maakte hij heel drukke collages met een rauwe huid van verf, papier en karton. Zijn recente werk is soberder en meer verstild.

 

Bianca van Schaik en William Emans vinden elkaar vooral in hun werkwijze: "We werken allebei intuïtief en volgen onze ogen en handen tijdens het maakproces. En we streven beiden naar authenticiteit: we willen iets laten zien wat er nog niet is.”

 

Data en openingstijden

za 3 en zo 4 september: 13.00-17.00 uur

za 10 september 11.00-16.00 uur en zo 11 september: 13.00-17.00 uur

za 17 september: 13.00-17.00 uur

zo 18 september: 13.00-16.00 uur

In de Piloersema/Hamsterborg, Sietse Veldstraweg 25, 9833TA Den Ham

www.hamsterborg.nl