Boomgaardcommissie Hamsterborg/Piloersemaborg

Foto's
 
Boomgaardcommissie
De boomgaard, circa 0,5 ha groot en gelegen naast de borg, is eigendom van De Wierenga van Hamsterborg Stichting. In november 1993 zijn 60 fruitbomen , merendeels oude hoogstamrassen, aangeplant.  Bomen boomgaard
 
Vanaf december 1998 is het beheer in handen van de Vereniging Vrienden van de Hamsterborg. Vanuit de Vereniging van Vrienden is een commissie gevormd die de feitelijke activiteiten, met hulp van vele vrijwilligers, voor haar rekening neemt. De bomen worden jaarlijks vakkundig gesnoeid en de boomgaard krijgt ook overigens de verzorging die nodig is.De kosten van vervanging van bomen komen voor rekening van de Stichting, de overige kosten van het beheer komen voor rekening van de Vrienden. Deze kosten worden bestreden uit de opbrengst van de boomgaard.
De periode 1993 – 1999 was een aanloopperiode. Het structurele onderhoud is gestart in 2000. Het snoeien gebeurt in samenwerking met een ervaringsdeskundige.
 
Vanaf 2006 begon de oogst van de appelbomen op gang te komen en werd ook begonnen met de productie van biologisch appelsap. Voor de productie daarvan werden diverse zaken aangeschaft zoals een een kneuzer ,een pers en andere benodigde apparatuur.
De oogst varieert sterk per jaar. In 2006 was de oogst 750 kg, in 2007 350 kg.
Het jaar 2008 was een topjaar met circa. 3.000 kg .

In de jaren daarna tot nu toe was er steeds een wisselende opbrengst. 

De ambachtelijke wijze van produceren levert puur biologsich appelsap op. Door te pasteuriseren (= verhitten tot 85º C) is het sap, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen, suiker of andere stoffen, 1 jaar houdbaar.
Tot aan de oogst van 2014 werd het persen van de appels door vrijwilligers gedaan. Dat is veel en ook behoorlijk belastend werk. Voor de oogst van 2015 is voor het eerst gebruik gemaakt van de persen van het bedrijf Oudenbosch in Niehove. De appels worden daar, kort na de pluk, in de koeling opgeslagen. Daardoor blijven ze hard en is er meer sap uit te persen. 

Verkooppunten:

't Kappertje, Hoofdstraat 29B Zuidhorn

Kaasboerderij Oldehove Electraweg 3 Oldehove

Kaasboerderij Bisschop, Barnwerderweg te Oldehove

Monnikskap, Burg. Seinenstraat, Aduard.

Of bij De Vrienden van de Hamsterborg, Commissielid: Marion de Keizer, S. Veldstraweg 96 te Den Ham, telefoon 050-4031977.
 


Foto's     Foto's 2015