Culturele commissie Hamsterborg/Piloersemaborg

 
 
 
September expositie 2023

Sfeervolle schilderijen en tijdloze beelden

Buddy Hermans en Marjan Schaap exposeren in de Piloersemaborg

In september tonen schilder Buddy Hermans en keramist Marjan Schaap hun recent werk op de expositiezolder van de Piloersemaborg/Hamsterborg. Schilder en documentairemaker Buddy Hermans maakt lyrisch abstracte schilderijen die hij zelf omschrijft als ‘gestolde emotie’. Beeldend kunstenaar Marjan Schaap exposeert haar dierportretten (koppen van wilde dieren) en geeft een overzicht van haar keramisch werk van de afgelopen 25 jaar. De tentoonstelling in de Piloersemaborg (Sietse Veldstraweg 25 Den Ham) is vrij toegankelijk op zaterdag 9 september van 11.00-17.00 uur (Open Monumentendag met zigeuner- en Balkanmuziek van het duo Lanyok), op zondag 10 september en in de weekenden van 16, 17 en 23 september van 13.00-17.00 uur en op zondag 24 september van 13.00 tot 16.00 uur.

 

De expositie van het recent werk van Buddy Hermans en een overzicht van de beelden van Marjan Schaap (beiden stad-Groningers) wordt georganiseerd door de culturele commissie van de ‘Vereniging Vrienden van de Hamsterborg’ in de Piloersemaborg in Den Ham.

 Buddy Hermans: gestolde emotie   

Buddy Hermans uit zijn gevoelens in abstracte schilderijen die de kijker direct kunnen raken. In zijn kleurig en veelvormig werk zoekt hij naar orde, balans en evenwicht. Als documentairemaker ontmoette hij veel noordelijke kunstenaars die hem inspireerden: Ruloff Manuputty, Jaap Nanninga en Jo van Dijk. Toch vond hij zijn eigen abstracte beeldtaal die herkenbaar is maar ook blijft verrassen. In de lijn van Manuputty, directeur van de kunstacademie Leeuwarden, die hem toevertrouwde: ‘Ik ben niet aan het afbeelden maar aan het uitbeelden.’ In de lyrisch abstracte schilderijen van Buddy Hermans is zijn stemming altijd voelbaar, soms vrolijk meestal melancholiek, met een verlangen naar de sfeer van de jaren 50 en 60, zijn kinderjaren. Zijn werk omschrijft hij zelf als ‘gestolde emotie’. Ondanks de heftige kleuren en voelbare spanning ademen zijn schilderijen rust en warmte.

 

Marjan Schaap: tijdloze beelden  

De beelden van Marjan Schaap komen voort uit verwondering en roepen verwondering op. In haar beelden geeft ze eeuwenoude verhalen vorm. Zo zag ze tijdens een reis door Hawaï bidtorens waarop een sjamaan zingend de goden aanroept. Deze traditie vormde de basis voor haar beeld van een hoogpotig lastdier met een bidtoren van wilgentakjes op zijn rug. Haar werk ontleent zijn zeggingskracht aan de huid van klei met natuurlijke kleuren, barsten en oneffenheden die haar beelden een uitstraling van tijdloosheid geven. Ze zijn krachtig en kwetsbaar, aards, alledaags en raadselachtig tegelijk. Haar beelden lijken afkomstig uit oude verhalen en roepen weer nieuwe verhalen op. In deze expositie toont Marjan Schaap haar recente dierportretten (geboetseerde koppen van een kameel, baviaan en vos) en geeft ze een overzicht van haar gevarieerd werk van de afgelopen 25 jaar.

 

De kunstenaars

Buddy Hermans is vooral bekend als maker van documentaires voor de Stichting Beeldlijn over noordelijke kunstenaars als Jan van der Zee, Kunstkring De Ploeg, schrijver Gerrit Krol en theatermaker Patricia Suer, die in mei in de Piloersemaborg exposeerde. Al meer dan veertig jaar is hij actief als schilder van abstracte werken (in oliepastel en acryl) en maakt hij zeefdrukken. Hij volgde geen opleiding voor beeldend kunstenaar en is volledig autodidact. Buddy Hermans exposeerde onder andere in Galerie Forma Aktua, het Art Centre Devon (Groot-Brittannië) en Haus der Niederlande in Münster. Meer informatie: www.hetpaleisgroningen.nl/buddy-hermans

 

Marjan Schaap werkt al vanaf 1979 als beeldend kunstenaar en keramist. Daarnaast geeft ze lessen en workshops portret boetseren en werken met klei. Ter inspiratie reist ze naar gebieden waar mensen leven volgens eeuwenoude tradities: Mongolië, Mali en Tibet. Voor haar recente dierportretten observeert ze dieren in dierentuinen of hun natuurlijke omgeving om zo een individueel portret te kunnen boetseren. Marjan Schaap volgde Academie Minerva en een lerarenopleiding. Zij exposeerde onder andere in Museum Wierdenland, Galerie Forma Aktua en Pictura Groningen. Meer informatie: www.marjanschaap.nl

 

Data en openingstijden

za 9 september: 11.00-17.00 uur

(Open Monumentendag)

Zo 10 september: 13.00-17.00 uur

za 16 en zo 17 september: 13.00-17.00 uur

za 23 september: 13.00-17.00 uur

zo 24 september: 13.00-16.00 uur

In de Piloersemaborg, Sietse Veldstraweg 25, 9833TA Den Ham

www.hamsterborg.nl/nieuwsagenda

 

De expositiezolder is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en moeilijk toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.